Kiki – 1 évvel a Spártai alakformáló program után

30 NAP!

Gondolataim a Spártai alakformáló program, mint életmódváltó programról

Az életmódváltás 365. napja után – Van egy rossz és egy jó hírem, így egy év elteltével. Kezdem a rosszal: erre könnyen rá lehet szokni! 
Úgyhogy aki hajlamos a szenvedélybetegségekre, mindenképpen erre szokjon rá és ne másra! Igen, mondják, hogy 30 nap elég, hogy az ember új szokásokat alakítson ki. Hát tanúsíthatom: így is van! Aztán már az első és ki tudja még mennyi év már csak rutin. Olyan rutin, amitől nem akar megválni az ember, mert rosszul érzi magát nélküle. Ha pl. 3 nap eltelik sport nélkül valamilyen furcsa ok (rengeteg munka v. utazás) miatt, már lelkiismeret-furdalásom és rossz közérzetem van. Mennem kell, ha törik, ha szakad! Arról nem is beszélve, hogy még lebetegedni is könnyebb ilyenkor. Viszont a sportnak köszönhetően sokkal hamarabb kilábalok (v. bele se lábalok igazán) egy megfázásba. Ha valamiért rossz a kedvem, hát vár az erdő! A harkályok, a mókusok, a kutyusok és az eltévedt fácánkakas… Ilyenkor ősszel pedig a gyönyörű fák látványa mindenért kárpótol! Szóval ez a rossz hír: aki nem akarja szenvedéllyel élni az életét, ne kezdjen bele!

És a jó hírről is esett már néhány szó: az egészség megőrzéséről… Sőt! A visszanyeréséről is lehet beszélnem, hiszen amikor az üzemorvos (akivel most találkoztam először) megjegyezte, h. „Talán magának nem is kellene szednie ezt a (szív)gyógyszert, annyira jó a pulzusa.” …– nos, ennél szebb bókot nem kaphatott volna senki sem munkakezdés előtt! Úgyhogy csökkentettem a gyógyszeradagomat. Ha már szednem kell, legalább a lehető legkisebb mennyiségben tegyem, – hátha a nyugdíjba vonulásomkor el is hagyhatom majd! 
Summa summarum: csak jól járhat az, aki elhatározza az életmódváltás ezen formáját! És már az idő sem lehet kifogás! 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.