Bemutatkozás

Edző vagyok. Rajongok az emberi testben rejlő szépségért. Sosem választom a könnyebbik utat, és arra biztatlak, hogy Te se tedd.
Amennyiben valakihez vagy valamihez szeretnél hasonlítani… nos, akkor nem én vagyok az embered. Azonban ha célokat keresel, már van miről beszélgetnünk.

Aktív testben, lélekben.

arnold2

Kovács Arnoldnak hívnak. Életemet gyermekkorom óta végigkíséri a sport, de csak felnőtt fejjel kezdtem komolyan foglalkozni a korábban hobbiként végzett rendszeres testmozgással.
Segítségemmel mindenki megtalálhatja a neki kedvező mozgásformát, legyen szó személyi edzésről és/vagy életmódváltásról.

Az egészséges életmód és a szabadtéri edzés elkötelezett híveként ösztönzést kap tőlem mindenki, akiknek céljaik vannak, akik meghozták azt a döntést, hogy változtatnak életmódjukon. Nálam a rendszeres testmozgással elindulhatsz a kitűzött céljaid felé, elérheted, hogy
•    olyan alakod legyen, amire mindig is vágytál,
•    közérzeted javulni fog, ezáltal kisugárzásod is,
•    magabiztosabb leszel az élet minden területén,
•    és kiegyensúlyozott, önbizalommal teli, egészséges életed lehet.

Ha meghoztad a döntést, ne habozz felkeresni! Segítséget nyújtok Neked végigmenni az úton, és támogatlak, ösztönözlek abban, hogy elérd a céljaidat.

Mert együtt könnyebb.

Az egyénre szabott, rendszeres és változatos edzés mellett fontos az egészséges étrend kialakítása is, amiben szintén segítségedre leszek.

Az egészséges életmód egyik alappillére a rendszeres testmozgás, a másik az egészséges táplálkozás, a harmadik a minőségi és megfelelő pihenés.

Az étkezéssel kapcsolatosan a következőket vallom:

Gluténmentesen – az étrendem titka

Zavarba ejtően rengeteg különböző étrend és diéta létezik (vegetáriánus, Paleo, ketogén, gluténmentes, stb.), és nagyon nehéz eldönteni, melyiket kövessük, melyikben higgyünk.

Melyik a helyes? Honnan kellene tudnunk, hogy melyik a megbízható, egészséges, amit elkezdjünk?

Én személy szerint nem követek egy konkrét étrendet sem. Egyszerűen csak kiiktattam a glutént. Bebizonyosodott, hogy a szervezetem nem tolerálja jól, ugyanis időről időre gyomorpanaszokkal küszködtem. Csak azért nem éri meg megenni a finomságokat, hogy utána betegek legyünk tőle.

Mi is pontosan a glutén?

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. Főként gabonákban található, mint például a búza, árpa és rozs. Lisztérzékenységet okoz. Ez természetesen orvosilag kimutatható, azonban enélkül is tudhatod, ha figyelsz magadra, hogy a szervezeted nem tudja feldolgozni a glutént. Ezt tapasztaltam én is magamon, és eldöntöttem, hogy mellőzöm az ételeimből. Mivel a glutén maga nem ad semmiféle tápértéket az ételekhez, így igazán egyszerű volt a döntés.

gluténmentesség = panaszmentes gyomor

Szóval a glutén mellőzése nem volt egy bonyolult lépés számomra. Rengeteg lehetőség van körülöttünk, amelyek ösztönzőleg hatottak rám. Ott van például a gluténmentes ételek tömkelege. DE, vigyázzunk! Attól, hogy valamire az van írva ”gluténmentes”, még nem jelenti azt, hogy egészséges is. Alaposan olvasd el mindig a címkén felsorolt összetevőket! A gluténmentes étrend kialakításának egyik fontos lépése, hogy teljes értékű, organikus hozzávalókat vásároljunk, és mi magunk készítsük el az ételt. Az élelmiszerek többségéhez adalékanyagként és térfogatnövelőként főleg búza, árpa, rozs származékokat adnak, előidézve ezzel bennünk az allergiás reakciókat.

Ha döntöttél, hogy kiiktatod a glutént, akkor felmerül benned is a kérdés: Na, most akkor mit egyek?

Finomabbnál finomabb ételek széles választéka biztosíthat számodra gluténmentességet, nem kell leragadnod a csak „gluténmentes” felirattal ellátott élelmiszereknél. Minden, ami a természetben megtalálható, kivéve a gabonák, jó alapanyag lehet. Az édesburgonyára sem kell ráírni, hogy gluténmentes, hisz egyenesen a talajból jön, nincs benne semmiféle adalékanyag. Erre gondoltam, amikor arról írtam, hogy természetes hozzávalókat használj. A félkész ételeket, illetve a bármiféle adalékanyaggal ellátott ételeket kerüld el! A kémiai anyag az kémiai anyag, még akkor is, ha nem tartalmaz glutént.

Egyél okosan! Olvasd el a címkét alaposan! A kevesebb hozzávaló jobb. A kevesebb adalékanyag jobb.

Tudnod kell, hogy a búza és származékai a fő bűnösök. Érdemes kerülni még az árpát, bulgurt, kuszkuszt, durumtermékeket, malátát és származékait, rozst, búzadarát, tönkölybúzát, búzacsírát, zabot – amennyiben nincs gluténmentesnek jelölve.

Ne feledd! Nincs jó és rossz étrend, neked kell kitapasztalnod, hogy melyik a legjobb, legegészségesebb számodra.

És még valami… Én is ember vagyok, ami azt jelenti, hogy nem tudom 100%-ban betartani az étrendemet én sem. Így a 6/1 szabályát követem, ami azt jelenti, hogy egy héten hat nap betartom a diétámat, egészségesen, gluténmentesen étkezem, de egy nap azt eszem, amit szeretnék, és amit szeretek, de tudom, hogy ezek nem feltétlenül egészségesek.

Az „új” étrendem követésével én személy szerint kevésbé érzem puffadtnak magam, javult az emésztésem és energikusabb vagyok.

Egyél te is gluténmentesen? Nem tudom. Csak te tudhatod, a döntés a te kezedben van.

arnold