Edzőteremben vagy szabadban?

Amikor eldöntöd, hogy változtatsz a jól megszokott életeden, és végre átléped a komfortzónát, minden esetben felmerül a kérdés, hol és hogyan tedd ezt. Ennek egyik leghatásosabb eszköze, ha edzésre adod a fejed. Amellett, hogy a tested változik majd, a lelked is változni fog. Minden esetben. Mert végre meglépted azt, amit eddig sosem. Teszel valamit, valami egészen fantasztikusat a testedért, az egészségedért. De hol és hogyan tedd ezt, mi a legjobb választás? Ezekre a kérdésekre adjuk meg most a választ.

Az edzőtermek mindenképp gyors, és lássuk be, rövid idő alatt megszerzett látványt nyújtanak. Kínálnak különféle gépeket, izomtömeget növelő szereket is, számtalant, így nyárra maga lehetsz az izmos és gyönyörű testtel megáldott strandok szépe. De mi van az egészséggel vagy a tartós testépítéssel? Azzal a szépséggel, amiért megdolgozol?  Mi történik, ha tegyük fel egy hónapig nem jutsz majd le a terembe és nem tudsz gyúrni? Elárulom. Semmi. És valóban semmi, mert az izmaid szépen eltűnnek. Eltűnik a kidolgozottság, semmibe vesznek a tónusvonalak, hiszen az edzőteremben található súlyoknak köszönhetően az izmok nem fejlődtek, sokkal inkább felpumpálódtak. A tartós izmokhoz tartós és egészen más fajta edzés szükséges. A látvány pedig a természetesen feszes és nem utolsó sorban erős, izmos test. Mert bizony az egyik hatalmas különbség nem más, mint a test ereje. Míg az edzőteremben a súlyok emelése csak az izomtömeg növelését eredményezi, addig a szabadban történő, saját testsúlyos edzés amellett, hogy az izmokat is láthatóvá és tapinthatóvá teszi, emellett erővel is megáldja azt, aki erre adja a fejét.

Mert önmagad leszel önmagad ereje. És igen. A Swat Training Method nem más, mint az a fajta szabadtéri edzés, ahol a szíved is megedződik. Mert futunk. Terepen. Nem futópadon, azonos sebességgel, azonos terepen, hanem változatos terepen, engedve, hogy a tested megküzdjön a felmerülő nehézségekkel. És igen, ha kell, átugorjuk a fa törzsét, és az emelkedőket sem vetjük meg, mert ettől erősödik a tüdő és a szív. És saját testtel végzünk erősítő gyakorlatokat, igénybe véve a természet adta minden lehetőséget. Arról már nem is beszélve, hogy a tiszta és friss levegő a légkondicionált mű levegő helyett igazi ajándék a testnek. Jogos a felvetés, miért jobb a hidegben edzeni, vagy nyáron a melegben, mint egy jól felszerelt légkondis teremben. Elárulom ezt is.

A légkondi csak kapásból öt komoly megbetegedést okozhat. Ezek egyike a Legionellózis, melyet a pneumophila család egyik baktériuma okozza. A tömeges megbetegedések okozója nem más, mint a légkondi, hiszen a fetrőzött vizet porlasztva, (mert bizony a klíma nem másként működik, mint a víz porlasztásával) jut be a konditermek légterén keresztül az emberi szervezetbe. És mit is teszünk, amikor a szervezet terhelésnek van kitéve? Gyorsabb a pulzus, gyorsabban lélegzünk, ezáltal a baktérium egyetlen pillanat alatt jut be az emberi szervezetbe, heveny tüdőgyulladást vagy agresszív légúti megbetegedéseket okozva.

A másik ilyen gyakori megbetegedés nem más, mint a Pontiac-láz, melyért szintén a klíma tehető felelőssé. Nyilván a baktérium előfordulhat bárhol, ahol a víz párologtatása vagy porlasztása fennáll, de a klíma az egyik legnagyobb fegyvere a baktérium terjedésének, hiszen hatalmas területet képes hűteni és vagy fűteni az évszaktól függően.

Ó, és ne feledkezzünk meg a gombákról sem. Kellemes közeget jelent a nedvességgel telt klíma a több ezer féle gomba megtelepedéséhez és szaporodásához. Egyik legismertebb és legveszélyesebb az aspergillózis. Eme gombafaj spórája az orr-és arcüregben veti meg magát, majd onnan a tüdőbe képes megtelepedni. Ott pedig végzetes módon képes elszaporodni.

Tünetei közé sorolhatjuk a nehézlégzéstvagy a mellkasi fájdalmat, és tetszik vagy sem, a véres köpetet, illetve a gombás gócoknak köszönhetően a heves fájdalmat is.

Az aspergillózis mellett természetesen egyéb más, akár több ezer gomba spórájával is találkozhatunk a klímás térségekben, így tehát a konditermekben is. Azt természetesen nem állítom, hogy ezek mindegyike halált okoz, azt azonban igen, hogy ha az egészséged megőrzése volt a cél, ezt mindenképp veszélyezteted. Tehát a hatás pont az ellenkezője lesz.

Természetesen a nátha, megfázás vagy az ízületi bántalmak már csak a jéghegy csúcsa a légkondis edzőtermeknek, és lássuk be, ha csak ennyi veszélyt is rejtene magában, máris megérné fontolóra venni ennek az “áldásos” hatását.

Míg a természetes közegben végzett edzés nem más, mint maga az egészség. A tüdőd természetes levegővel  telik meg, a szíved pedig nem túlterhelt lesz, hanem edzett. Ugyanis egyáltalán nem az élet mellett teszi le a voksát az, aki 60-100 kilogrammokat emelget szériában, hiszen a szív megterhelése ezekben az esetekben hatalmas és veszélyes mértéket ölt. A szívnek igenis – mint minden szervünknek – megvan a tűréshatára, melyet akár akarunk, akár nem, figyelembe kell venni. Máskülönben nagyon könnyen lehet az egészséges életmód álmunk végzetes.

Vajon megéri a testet túlterhelni csak azért, hogy szépek legyünk, és rövid idő alatt elérjük a mai trendet, vagy tudatosan edzünk, ahol az izom önmagáért beszél. Mert bizonyítható a kettő közötti különbség.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.