Táplálkozás vs. zabálás

Egyél fiam, ne zabálj!

Gyermekkorunk mosolyogtató mondata volt ez, amikor habzsoltuk az ételt, és vele az életet. Akkoriban nem értettem, miről is szól a tudatos étkezés vagy a művészetbe csomagolt ételélvezet, mára a helyzet azonban hatalmasat változott. Kint is, bent is. Bennem is. Már értem, és érzem, mi az, ami jót tesz nekem, amitől ura vagyok a testemnek. Mert az evés bizony nem az, amikor tele a has, és azonnal érzed, vérnyomás sehol, és le kell dőlni aludni. Ha tudatosan étkezel, ezt sosem érzed majd. Feltöltődsz az ételtől. Lesz erőd, lesz energiád. Mert bizony nem kamu, amikor azt hallod, valaki ebéd után tette meg a nagy hétvégi sétát. Mert így kell, azaz lehetne. Neked is.

Hülyeség azt gondolni, hogy a Coca Cola az asztal közepén összehozza a családot

Valld be, te is próbálkoztál vele. Nekem személy szerint herótom van ettől a reklámtól. Nyomd a cukrot, szénsavval vegyítve, edd a rántott húst, és a családi idill garantált. Ez baromság. Mert az életérzés bizony nem a kólában rejlik. Ezernyi betegség okozója viszont igen. Mi lenne, ha azt mondanád, leteszed végre azt, amiben cukor van, ami pezseg, és elkezdesz vizet inni. Igen, jól hallottad, vizet, hatalmas mennyiségben. Mert a tested hatalmas százaléka bizony szintén víz. Ha nem pótolod, kiszáradsz, aszottá válsz és piszkosul fáradttá. Mert ilyen az élet. Ami belőled távozik, azt pótolni kell. Nem cukros löttyökkel, vízzel. Legyen ez forrásvíz, csapvíz vagy ritkán ásványvíz, de pótold és igyál, amennyit bírsz, minimum naponta két litert. Alaphangon.

Kell a hús

Így igaz, de korántsem mindegy, milyen. Tetszik vagy sem, le kell nyelni a békát, a húson lévő zsiradék nem más, mint a testeden az a löttyedt réteg, amitől szabadulni szeretnél. Húsra van szükséged, színtiszta, fehérjét tartalmazó húsra. Mert nem titok, de ha nem tudtad, ebből táplálkozik az izom. És zöldségre. Minden mennyiségben. Mert ez épít, véd és felemel. Ha kell. Hatalmas tartalékot tud képezni, és amikor szükség van rá, mert szükség lesz rá, előtérbe kerül az a rengeteg vitamin és ásványi anyag, amit magadhoz veszel.

Mert a kulcs a tudatban van

Hidd el, nem kell éhezni ahhoz, hogy jó alakod legyen, hogy izomtónusaid legyenek. Francokat. El kell döntened, vajon Ken és Barbi utánozhatatlan másaként szeretnél végigcirkálni a plázákban, vagy veszel egy nagy levegőt, és létrehozol valamit, amiben jól érzed magad? A saját tested. Tudod, ami nem a kalória számolgatásból tevődik össze, de nem is a kóla kontra Milka csoki párosa tartja egybe. Mert az egészséghez az út bizony a megfelelő táplálék.

Az vagy, amit megeszel

És valóban. Ha arra törekszel, hogy elfolyósítsd magad a fotelben, írj rám, és küldök egy szelet csokit, de ha élni akarsz, tegyük fel 10-20-30 év múlva is, egészségesen, fitten, akkor nyisd ki a hűtőd ajtaját, és kezdj el szelektálni.

Lefogytam, most picit lazítok

Jaj, Istenem, de utálom. Attól, mert fogytál fél kilót, nem kell azt gondolnod, hogy a szelet csoki majd jutalom lesz. Dehogy. A tested, mint ahogy a sejtjeid is memóriával vannak megáldva. Nagyon is tudni fogja a csokoládé cukortartalma, hogy mit romboljon le a testedben, hogy ismét elölről kezdhesd a munkát, hiszen a helyes táplálkozás edzés nélkül annyit ér, mint köpés a Niagarába. Semmit. Ugye ismerős a löttyedt bőr a strandon vagy a nadrág alatt? Mert a kulcs nem a fogyásban van, de nem ám. A titok a mozgásban rejlik. Ha mozogsz, csökken a zsír és nő az izom. Ezért fordulhat elő, hogy egy idő után a testtömeged magasabb, mint a mozgás előtt, mégis brutál jól nézel ki. Mert izom lesz rajtad zsír helyett.

És hidd el nekem, áldozat nélkül nem megy. Vagy összekapod magad, és rájátszol arra, ami most vagy, és megelégszel a rossz érzéssel tavasztól őszig, vagy összakapod magad, és végre bebizonyítod magadnak, mire vagy képes. A döntés abszolút a tiéd.

És hogy megkönnyítsem a választást, következő blogomban összehasonlítjuk a szabadtéri edzést, a SWAT Training Methodot a konditermes edzésekkel. Addig is ha kérdés van, keress bátran.

Kovács Arnold
gyakorlati pszichológia specialista

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.