Százhetedik alkalom

Reggeli edzés után jövök haza. Nagyon erősen fúj a szél. Fent vagyok a hídon és van, hogy megállít a szél ereje. Küzdök, hogy ne kapjon fel és lökjön át a korláton bele a Tiszába, de ha mégis, kitaláltam, hogy Superman pózban fogok csobbanni. A Tisza folyásiránnyal ellentétesen fodrozódik. Aki nem tudná merre megy a folyó, azt hihetné, visszafelé folyik.

Végzem itthon a munkám. Később megyek futni. Dél körül. Akármi van. Megyek.

Ember szerepekben. Mindenkinek megvan a maga keresztje. Mindenki áldozat a maga módján. Alapszabály?
Mindenesetre általános nézet…
Az Áldozati szerep!

– Nem akarok segíteni.
– Nem akarok tanulni.
– Nem akarok beszélni.
– Nem akarok edzeni.
– Nem akarok …
– Nem akarom a saját hibámat látni.
– Nem ismerem be.
– Nem tanulok belőle.

Egyszerű ennek a megoldása és meg is oldjuk mind így: én jó vagyok, nincs bennem hiba, nem tehetek róla, nem tehetek semmiről, nem az én hibám… Tehát kitalálok egy okot, megmagyarázom, hogy… 😊Máris megvan az alapja annak, hogy megmondtam „én jó vagyok!” és eljátszhatom a sértődöttet, hogy de hát mindenki és minden sz..r, csak én vagyok jó és ez a szemét világ összeesküdött ellenem… és láss csodát, ettől jól érzem magam és ettől a pillanattól kezdve már semmivel nem kell foglalkoznom, mert hülye az egész világ és én vagyok a szegény áldozat.

Ismerős?

Mit veszítek ezzel a magatartással? Szinte mindent. A tekintélyemet is, az önbecsülés nem kérdés, az már előtte sem volt.

Az akarat nem azonos az akaratossággal. Az akaratgyenge ember követelőzik, az erős akaratú ember viszont csendben és kitartóan cselekszik.

Milyen módszerekkel fejleszthető az akarat? Nagyon egyszerű.

Legyen bárki, akármilyen szakember, akit hitelesnek tartok, akár okj-s képzettsége van, akár diplomája, sőt doktori fokozata is lehet, ha a munkába a saját részem nem teszem bele, csak a megmentést várom, akkor semmi sem fog változni. Minden marad a régiben, hosszútávon meg felfedezem, hogy a pokol legmélyebb bugyra sosem ott van, ahol most vagyok. Mindig van lejjebb.

Tehát nagyon egyszerűen lehet fejleszteni az akaratot. Egyetlen szó: Cselekvés!
Ez oly komplex dolog, mint amilyen egység maga a test-lélek-szellem. Cselekedni nem csak fizikai aktivitást jelent, hanem gondolkodási képességet is.

A világversenyek sportolóinak csúcsteljesítményeit látva elgondolkozok azon, vajon honnan van ennyi akaratereje ezeknek az embereknek elvégezni azt az iszonyú mennyiségű munkát, ami a sikerhez kell? Hogyan leshetem el tőlük ezt a fajta különleges képességet, amit aztán napi feladataim megoldásában, fizikai és szellemi kihívásaim leküzdésében is hasznosíthatok? Nos, a válasz egyszerű is meg bonyolult is egyszerre.

Sok területen megnyilvánul az akaraterő és a kitartás az életünkben. De hogyan érjem el, hogy kitartó legyek? Először is akarnom kell kitartónak lenni, döntést meg kell hoznom…

Az akaraterő fejlesztésének 6 pontja:

  1. Az első lépés a döntésem, hogy fejleszteni AKAROM az akaraterőmet.
  2. Második, hogy eleinte apró, kisebb lépéseket teszek, nem akarok hegyet mászni egyből. Figyelek a viselkedésemre, cselekedeteimre. Mindnek van kiindulópontja és végpontja. Vagyis, ha terveimet végig viszem, eleinte könnyebben elérhető célkitűzéseimet érem el az már hihetetlen mértékben növeli az akaraterőmet is. Ez bizony erőfeszítést és időt igényel.
  3. Az is lehet, hogy nem is az akaraterőmmel, hanem kitartásommal van gond? A kettő ugyanis szoros kapcsolatban van egymással. Nem csak elszántnak, kitartónak is kell lennem. Kialakítok rendszert az életembe! A sport ebben nagyon sokat segít.
  4. Akaraterőmet növelni tudom, ha önbizalmam nő. Ehhez az kell, hogy működésemet megértsem, és fogadjam el. Amely területen szükséges, konkrét terv szerint fejlesztem magam. Itt megint türelmesnek és kitartónak kell lennem, időt fordítok magam értékelésére.
  5. Akaraterőm közvetett módon fejleszthető, nem egy elérhetetlen, misztikum által, hanem kisebb konkrét cselekedetek, és ehhez kapcsolódó tapasztalások útján.
  6. Észreveszem a sikereim, ha pár hét után megvizsgálom magam, észre fogom venni, hogy jó úton járok.

Bátorság! Van tehát lehetőség az akaraterő megszerzésére.

Dél van. Veri a harang a közeli templomban. Elindulok. Vár megint a végtelen…

10,2 km!

55/100 nap kihívás… ✔️️✅✅Teljesítve‼️

2020 február 24. 12 óra 16 perc

 

Csatlakozz egy igazán jó csoporthoz, SWAT közösséghez, ahol életre kell az…
Egy mindenkiért, mindenki egyért! Katonás próbatételek, spártai kihívások!
Kemény és elszánt vagy? Itt a helyed: Fújd ki a múltat és szívd be a jövőt!
Kattints ide, MOST!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..