Százharmadik alkalom

Maradj mozgásban!

Ma a fejlett országokban minden hetedik gyermek küzd valamilyen tanulási zavarral. Miért ilyen sokan? A szakemberek első válasza, hogy sokat fejlődtek a diagnosztikai módszerek. Ez igaz, ám van egy ennél fontosabb tényező is.

Régen a falusi gyerek a fél napot kint töltötték a szabadban, fára másztak, patak fölött fatörzsön egyensúlyoztak, ágon himbálóztak, ugróiskoláztak, célba dobtak, mondókás kör- és tapsolós játékokat játszottak, domboldalról legurultak.

Ezek a tevékenységek segítik legjobban az idegrendszer érését. Egy mai városi gyerek idegrendszere tizedannyi mozgásos/egyensúlyi ingert kap, mint száz évvel korábban élt társáé. A neurológusok az 1960-as években jöttek rá, hogy a mozgásélmények révén épülnek ki a gyermek agyában azok az idegpályák, amelyek megfelelő működése később aztán az olyan bonyolultabb értelmi működéshez szükséges, mint az olvasás, írás, viselkedés, figyelem. A mozgás során az agyat rengeteg impulzus éri: a gyerek megtapasztalja testének határait, megtanul tájékozódni a térben, egyensúlyi és érzékszervi ingereket kap. Ezek mind érlelik az idegrendszerét. Vagyis a mozgásélmények segítségével járódnak be az idegpályák.

Kóros mozgáshiányban szenvedünk. A mai gyerekjátékok túl egysíkúak a mozgáskoordináció szempontjából. A cipőfűző megkötése sokkal jobban fejleszti a finommotorikát, mint a drága, maguktól működő kütyüjátékok. Az élő, mondott mese a figyelmi fókusz tartását tanítja a gyerekeknek.

Érdekes gondolatok ezek, pedig régen természetes volt. Most meg ennek ellenére, hogy tudományosan megállapítják, a mozgás az élet. A legjobb gyógyszer. Mégsem tulajdonítunk neki jelentőséget.

Érdemesnek tartom gondolkodni. Nem elég, hogy intelligensek és okosak vagyunk. Mit sem számít mennyi és milyen diplománk van… Ha gondolkodásunk egysíkú.

Helyezd magad térbe! Gyere ki a szabadba!
Élj! Mozogj! Játssz! Tanulj! Fejlődj!

10,9 km!

51/100 nap kihívás… ✔️️✅✅Teljesítve‼️

2020 február 20. 11 óra 42 perc

SWAT Training Method – Ahol nem csak a fák nőnek, hanem a lelked is!

 

Csatlakozz egy igazán jó csoporthoz, SWAT közösséghez, ahol életre kell az…
Egy mindenkiért, mindenki egyért! Katonás próbatételek, spártai kihívások!
Kemény és elszánt vagy? Itt a helyed: Fújd ki a múltat és szívd be a jövőt!
Kattints ide, MOST!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..