A hájmegmaradás törvénye, avagy a zsírégetés összes tévhite

Ki ne tapasztalná, hogy elég pár falat mennyeien finom, édes vagy gyönyörűen bűnös étel, és máris lerakódik az, ami mindannyiunk rémálma, a zsír… Nem véletlen, hiszen a test raktároz, a saját érdekében. Hiszen nem mindig volt olyan természetes, hogy kaja van a frigóban, a szekrényben vagy az éjjeliszekrényen, és az emberek a kardfogú tigris elől szaladtak, nem a busz után. Épp ezért a test okos. Raktároz pánik esetére. Ma viszont már nem szaladsz a kardfogú elől, és az éhezés sem a te házad ajtaján kopogtat. Épp ezért a zsír felhalmozódik a testeden.

Egy kis plusz ide, egy kicsivel több oda, és egyszerűen azt veszed észre, hogy a tükörben egy idegen néz vissza rád. És aztán jönnek a pszicho rizsák, a kapszulákba csomagolt zsírégető tabletta, és a halom ellenőrizetlen cucc, te pedig szeded, és várod a varázslatot. Mert az ígéret nem más, mint marketingbe csomagolt méreg.

Mert a legtöbbje bizony nincs bevizsgálva, nem tudhatod, hogy évek múltán milyen károsodásokat visz majd végbe a szervezetedben, arról nem is beszélve, hogy betegséget szerezhetsz általuk, de jó testet nem.

Épp ezért szörnyű hírem van. A mozgás a legjobb zsírégető. És ami még ennél is rosszabb hír, hogy a nehéz, fárasztó edzés az, ami szép testet eredményez. Tehát izzadni fogsz, mert így kell. Az nem edzés, amikor kellemesen elkocogsz, vagy mosolyogva tekersz, melletted a család, nevetgélsz és szelfiket készítesz. Ez kikapcsolódás, kellemes és üdítő, de nem edzés.

Az edzés a jól felépített, minden izmot megdolgoztató, és minden izmot építő fárasztó mozgás. Amikor nem bírod tovább, és te mégis nyomod a komfortzónán túl, na ezt hívjuk edzésnek. A többi csupán szemfényvesztés, de korántsem az, amitől az izmaid alakulni, változni fognak.

És ilyenkor jön a kérdés, ha nem a dobozba zárt varázsszerek, ha nem a tabletták, akkor mégis mi?

Először is arra kell megtalálnunk a választ, mi az, amit el szeretnél érni. Ha nagy a túlsúly, szeresd és kíméld a térdeid! Ebben az esetben nem javaslom, hogy azonnal kezdj neki futni, de úszni, nagyokat sétálni mindenképp. Mindennap, rendszeresen egyre hosszabb távon. Mert a súly csökkenni fog, az állóképesség javulni. Ezen felül pedig érdemes olyan mozgásformákat beiktatni, melyeket nem a netről szedsz le, hanem szakember állít majd össze neked, figyelembe véve a súlyod, az erőnléted és az izmaidat, ínszalagjaidat. Hiszen a túlsúly azt jelenti, régen mozogtál már, és a lábaidnak bizony régóta kell a súlyt cipelni, ez pedig megterhelő. Most pedig nem terhelni, erősíteni kell azokat. Épp ezért azt tanácsolom, ne ugorj fejest semmibe, kérj tanácsot! Mindennél többet ér.

Aki viszont csak a szokásos 15-20 kilótól, vagy ennél kevesebb súlytól szeretne szabadulni, azoknak azt tanácsolom, menjenek, fussanak, szeressék meg a négyütemű fekvőtámaszokat és a friss levegőt. Mert ezt bizony imádjuk elfelejteni. A levegőt. Míg sok esetben a légkondicionált konditermekben látjuk az esélyt, érdemes tudni, hogy a szabad levegőn történő edzés nem csak a léleknek, de a szívnek és a tüdőnek is pótolhatatlan. Mindemellett a súlyok, és az eszközök ugyanúgy megtalálhatóak. És míg egy teremben csak kötött mozgásforma létezik, gondolj egy futópadra vagy egy elliptikus trénerre, addig a természetben minden változik, így a mozgásformák, és ezáltal az izmaid tónusa is.

És ebben az esetben nem megoldás az, hogy éhkoppon maradsz, nem eszel és arra vársz majd, hogy fogyni kezdj. Mert elsősorban az izom kezd majd el fogyni, a háj és a zsír az utolsó lesz a sorban. Arról nem is beszélve, hogy ha a bőr alatt nincs izom, hamarosan bánni fogod, hogy belekezdtél az ész nélküli fogyókúrába. Mert a bőröd lógni fog, és nincs annál szörnyűbb, mint amikor hatalmas károkat teszel a testedben ahelyett, hogy építeni kezdted volna. És ez bizony teljesen független attól, hány kilótól kezdesz bele az új életbe.

Mert ez az. Maga az új élet. Amikor végre rájössz, hogy az eredményért küzdeni kell, és nem lerombolni azt a testet, amelyben élsz. Alakítani, formálni minden testet lehet, de ehhez neked magadnak is át kell tudnod programozni az agyad. És bár sokszor hallom, hogy a motiváció hamar eltűnik, ha a csoportos edzést, és emellett a természetben való edzést választod, rájössz, hogy hős vagy. És mindegy, mi voltál korábban. Ha bármi kérdésed van, vagy segítségre van szükséged az új élet első lépéseiben, keress nyugodtan! Azért vagyok, hogy segítsek.

Kovács Arnold
gyakorlati pszichológia specialista,
erőnléti és személyi edző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..