Fussunk fel a hegyre

Fussunk fel a hegyre?
Minek, ha nem szeretsz futni?
S milyen hegyre, ha Szegeden nincs is hegy?

Van egy rendkívüli futóverseny, amit a Red Bull szervez világszerte, ez pedig nem más, mint a Red Bull Uphill Race vagyis hegyre felfutás. Önmagában is elég izgalmasnak (és nehéznek) hangzik az, hogy hegyre kell felfutni, ám az még tetőzi a dolgot, hogy ez egy síugrósáncon történik. A pálya meredeksége általában 30-35° között van, s mivel a teljes hossz mindössze 400 méter, könnyen kiszámolhatjuk, hogy szintkülönbség kb. 200 méter. Na ez az a 200 méter, ami miatt ez a verseny pokolian nehéz. Mondom ezt már így a verseny után, de ne szaladjunk ennyire előre…

Néhány évvel ezelőtt hallottam erről a versenyről, s akkor azt gondoltam, hogy milyen király lenne ezt a versenyt egyszer végigtolni. Sose versenyeztem hivatásosan, a sport is csak az utóbbi pár évben került az életem középpontjába, így reálisan fel sem tudtam mérni, hogy milyen nehéz is lehet egy ilyen verseny.

Tavaly lemaradtam minden közeli helyszínről (ez egyébként világméretű rendezvénysorozat Amerikától – Európán át Ázsiáig), pedig beléptem áphilrészes csoportokba, hogy na, majd ott tuti szerveződik valami és akkor nem maradok le az olyan fontos információkról, mint a regisztráció, jó tanácsok, kiutazás stb. Nos, de. Vártam másokra és megint csak várom és egyszer csak lemaradtam. *Nemmondom* milyen érzés volt lemaradni… S ekkor megfogadtam, hogy nem várok másokra. Sem most, sem itt, se máskor. Egyszerűen a világ olyan, hogy nem engedheted meg magadnak azt luxust, hogy másokra vársz.

Napi Coelho: Ha akarsz valamit, akkor menj és vedd el, ami neked jár.

Tegyél érte. Ezzel a tanulsággal kezdtem tavasszal keresni a megfelelő helyszín és időpont kombót. A legideálisabbnak a szlovéniai Planica bizonyult, ezért gyorsan regisztráltam is. Majd hetekig nem történt semmi. Otthoni erősítés volt a napi programom, ezen kívül semmi más. Majd július közepén elkezdtem felkeresni azokat az edzőket, termeket, sportruházati és táplálékkiegészítős boltokat, amikről úgy gondoltam, hogy segíthetik a felkészülésemet. Végül a SWAT Fitness Teamnél kötöttem ki, s augusztus legelején el is kezdtük a felkészülést.

Az első randi kifejezetten izgalmasra sikeredett, hiszen én csak egy első alkalmas megbeszélésre készültem, Arnold pedig azzal, hogy próbára teszi az elhivatottságomat. Az egyetlen dolgom az volt, hogy 10 percen keresztül csináljam az ötütemű fekvőtámaszt (burpee). Ez az önmagában is kemény gyakorlat úgy vált még érdekesebbé, hogy pont a találkozó előtt ebédeltem, így az ebéd sorsa elég bizonytalanná vált. Letoltam, megcsináltuk és megegyeztünk, hogy heti több alkalommal is megyek hozzá. 1,5 hónap volt hátra.

A nyár sajátossága, hogy mindenhol vagy, csak nem egyhelyben ülsz, így ebből az időből kapásból kimarad két hét, amit egyedül kellett letolnom. Volt ebben Balatonban futás, Budai-hegyekben való edzés, barátnővel való guggolás, stb. A SWAT-os edzések többnyire már reggel 6-kor elkezdődtek, de volt, hogy 5-re mentünk edzeni. Szabad levegőn, még a nyári napi nagymeleg előtt, kifejezetten üdítő volt. Edzői unszolásra sikerült többször is meghaladnom saját magamat, így pl. egyik edzésen lefutottunk 10 km-t úgy, hogy azelőtt még sose mentem annyit. Vagy épp egy súlyos farönkkel kellett guggolnom körökön keresztül. De olyan is akadt, hogy 5 km-t futottunk ugyanazzal a farönkkel a vállamon (na, az piszok kemény volt). Emellett volt köredzés és egyéb erő-állóképesség gyakorlatok (pl. krokodil emelkedőn, békaugrás). Az edzés metodológiában (SWAT Training Method) az tetszett a legjobban, hogy nem volt két egyforma edzés, mindig más típusú gyakorlatok voltak, így bele sem unhattunk a edzésbe. Fizikálisan, mentálisan és esztétikailag is nagyon jó formába kerültem 1,5 hónap alatt, így kellő önbizalommal vághattam bele a versenybe. A cél az volt, hogy középmezőnyben végezzek, ami sikerült, így abszolút sikertörténetnek könyvelhetem mind a felkészülést, mind a versenyt. Köszönöm, Arnold!

Hogy miként nézett is ki a verseny? Erről még ott a helyszínen készítettem egy 7 perces videót. Itt tudod megnézni: Kattints ide!

Megvan? Ha szereted a kihívásokat és szeretnél kellően felkészült lenni hozzá, akkor próbáld ki Te is a SWAT Traininget!

 

Írta: Sebestyén Edmond

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..