Insanity

Insanity -Őrület- egy 60 napos kardióalapú, teljes törzskondicionáló program. Talán ez  a legkeményebb, legintenzívebb edzésprogram, amit valaha kiadtak. Megalakítója Shaun T, egy amerikai fitnessguru, aki 2009. július 8-án adta ki ezt a dvd-t. Előre meg van adva, hogy minden nap mire kell tornázni.

Első nap egy tesztet kell elvégezni, amit kéthetente meg kell ismételni. Erre csak első nap van külön időpont, máskor a teszt után az aznapi edzést is el kell végezni.

A program 10 DVD-ből áll:

1.    Dig Deeper & Fit Test (30p)– Pár perces bemelegítés után több gyakorlat van, melyeket 1 percen keresztül, saját tempóban végzünk. Megszámoljuk és lejegyezzük, hogy egyes gyakorlatokból hány darabot tudunk helyesen megcsinálni. A dvd-n két személy végzi velünk a gyakorlatokat és mindegyik rész után elmondják, hogy hány darabot csináltak, és hogy honnan indultak. Ezt kéthetente kell elvégezni, és arra szolgál, hogy lássuk mennyit fejlődtünk.
2.    Pylometric Cardio Circuit (40p)– Zsírégetés
3.    Cardio Power and Resistance (40p) – Izomépítés nyújtó mozdulatokkal és erősítéssel
4.    Cardio Recovery and Max Recovery (80p) - Szerepe, hogy az első rész után regenerálódjunk, és készüljünk fel a következő szakaszra.
5.    Pure Cardio and Abs(40p) - Ugorjunk át az intervallumedzéseken – ez egy extrém kardióedzés.
6.    Cardio Abs (20p) - Kemény intervallumedzés – hasizom erősítése
7.    Core Cardio and Balance (40p) - Vegyünk egy kis szünetet az első hónap után, és készüljünk fel a következő hónapra.
8.    Max Interval Circuit (60p) - Intervallumedzés, ami sokkal intenzívebb, mint eddig bármelyik.
9.    Max Interval Plyo (55p) - Hozd ki magadból a maximumot, emeld a lábaidat, míg nem esedeznek irgalomért.
10.  Max Cardio Conditioning and Abs (50p) - Ismerd meg a határaidat intervallumedzéssel.

Insanity max. intervallumedzést alkalmaz, amely a közepes nehézségű gyakorlatokat maximum nehézségű gyakorlatokra cseréli le,  illetve  a rövid cardio periódusok helyett rövid szüneteket tart. Erős intenzitású gyakorlatok bevezetésével 80%-kal emeli a szívverést, és olyan izmokat mozgat meg, melyeket más cardioedzésekkel nem mozgatunk meg. A gyakorlatok közötti hirtelen váltások miatt akkor is égetjük a zsírt, amikor alacsony intenzitású gyakorlatokat végzünk.

Ezzel a programmal gyors fejlődést érhetünk el, sokkal jobban és gyorsabban fogjuk égetni a szénhidrátokat és a zsírt. Akár 1000 kalóriát egy óra alatt.

Az Insanity  egy nehéz, kimerítő program. Ha úgy érezzük, hogy nem megy, akkor ne erőltessük, inkább hagyjuk abba, és kezdjünk el egy könnyebb programot, mellyel a fittségi szintünkön javítani tudunk, és csak utána próbálkozzunk újra.

Kik ne kezdjenek bele:
- kezdők,
- terhes nők,
- erősen túlsúlyos személyek,
- és persze azok, akik nem akarnak keményen dolgozni.

A torna mellett diétát is kell/érdemes tartani. A dvd-kel egy táplálkozásról szóló könyvet is kapunk. Napi ötszöri étkezést javasolnak, és kalóriaszámolásra építik az étrendeket. Receptek is vannak a könyvben, képekkel, melyek a szerint vannak csoportosítva, hogy mit mikor ajánlott enni. (Reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora).

Végül lássuk a 60 napos edzéstervet:


 

Órarend


Órarend

Languages

Created by NEU-MAN KFT.